Wat is Mindfulness-based Stress Reduction?

MBSR - Mindfulness-based Stress Reduction is een achtweekse training, waarin deelnemers werken met technieken als yoga en meditatie om meer 'mindful' of 'gewaar' te worden. Je kan deze training in een groep doen maar ook onder individuele begeleiding.

Mindfulness betekent aandacht hebben voor alles wat je ervaart, voelt en denkt, zonder daar direct een oordeel over te hebben of zonder direct iets te willen veranderen. Een probleem of ongemak hoeft niet gelijk opgelost te worden. Je schakelt hiermee je automatische reacties uit en bent je meer bewust van jezelf en je omgeving. Dat kan veel ruimte geven en klachten als stress en chronische pijn verminderen.

Opbouw van de achtweekse MBSR-training

  • Iedere training start met een individueel kennismakingsgesprek.
  • Dan volgen acht wekelijkse sessies van 2,5 uur. Je raakt vertrouwd met technieken je helpen om rust te vinden en je meer gewaar te worden van je eigen patronen.
  • Na elke sessie krijg je huiswerk. Dit zal per dag 45-60 minuten van je vragen. Huiswerk is belangrijk om jezelf nieuwe patronen aan te leren.
  • Tussen sessie zes en zeven is er een oefendag waarbij je een dag lang de geleerde technieken toepast. Oefendag is altijd op een prettige locatie en geheel verzorgd.
  • De training wordt afgesloten met een evaluatiegesprek, bij voorkeur twee tot drie weken na de laatste sessie. In dit gesprek kijken we terug op de hele training en ook naar specifieke behoeften die je wellicht hebt.
  • Als je de training individueel doet dan zijn de sessies 1,5 uur. Oefendag is wel altijd met een groep.

Achtergrond, wetenschap en certificatie

Jon Kabat-Zinn ontwierp de MBSR-training in de jaren '70, aanvankelijk voor mensen met chronische pijnklachten. Hij boekte spectaculaire resultaten en zijn training werd jaar na jaar verbeterd en steeds breder toegepast. Juist omdat de training al tientallen jaren bestaat, is er veel wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit gedaan. In de sectie 'Video' van deze website vind je gesprekken met onderzoekers.

Het Instituut voor Mindfulness (IvM) werkt nauw samen met Jon Kabat-Zinn en is in Nederland de toonaangevende opleider van MBSR-trainers. Carel Braak heeft zijn opleiding bij dit instituut gevolgd. Kosten voor de MBSR-training worden door veel zorgzekeraars (deels) vergoed, op voorwaarde dat die wordt gegeven door een gecertificeerde trainer.

FaLang translation system by Faboba